Δομή ιστοσελίδας

Η ιεράρχηση των σελίδων (pages) και του δυναμικά αναπτυσσόμενου υλικού (posts, products, categories), καθώς και οι ενεργές συνδέσεις μεταξύ αυτών, θεωρούνται ως “δομή ιστοσελίδας“. 

Η ιστοσελίδα και το e-shop ή ο συνδυασμός αυτών των δύο, θα πρέπει να σχεδιαστεί δομημένα ως προς το περιεχόμενο και να προβλεφθούν όλες οι δυνατές συνδέσεις μεταξύ των σελίδων (pages) αλλά και του ψηφιακού υλικού που συνεχώς ενημερώνει ο κάτοχος της ιστοσελίδας. Το συνεχώς ενήμερο ψηφιακό υλικό (άρθρα, φωτογραφίες, video, προϊόντα, υπηρεσίες) είναι αυτά που ορίζουν την ιστοσελίδα μας ως δυναμική.

Η δομή της ιστοσελίδας μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην βέλτιστη απόδοσή της στις μηχανές αναζήτησης γιατί θα πρέπει οι σελίδες και το δυναμικό περιεχόμενο να έχουν λογική ιεράρχηση. Η σωστή δόμηση και κυρίως η ομαδοποίηση των προβολών και των συνδέσεων ανά θέμα και ανά κατηγορία δίνουν στον επισκέπτη της ιστοσελίδας τη δυνατότητα να μετακινηθεί άμεσα στο θέμα που τον ενδιαφέρει ή να πιστοποιήσει και τελικά να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία που του προσφέρουμε.

 

 

Αρχές σωστής δόμησης ιστοσελίδας & e-shop.

Ιστοσελίδα – Ιστολόγιο

  • Ανάπτυξη κύριων σελίδων με τα βασικά θέματα της ιστοσελίδας, οι βασικές σελίδες θα πρέπει να είναι φιλικές στις μηχανές αναζήτησης. Οι βασικές σελίδες θα πρέπει να συνδέονται με το εμφανέστερο link στην σελίδα στόχο.
  • Όλη η δόμηση του δυναμικού υλικού θα πρέπει να προσφέρει άμεση πρόσβαση με ομαδοποιημένες και εμφανείς συνδέσεις στις κύριες σελίδες, αλλά και στην σελίδα στόχο.
  • Θα πρέπει να υπάρχει συνεχή πρόσβαση στις σελίδες πιστοποίησης και επικοινωνίας.
  • Η ενημέρωση του δυναμικού υλικού θα πρέπει να γίνεται βάση προδιαγεγραμμένων κατηγοριών και ομάδων.
  • Θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη για την δόμηση των εξωτερικών συνδέσεων της σελίδας αλλά και των backlinks.

E-shop – Ecommerce

  • Η δόμηση πρέπει να είναι επικεντρωμένη στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που παρέχει το e-shop.
  • Η δόμηση πρέπει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του επισκέπτη και να τον προδιαθέτει να προχωρήσει σε συναλλαγές.
  • Τα προϊόντα θα πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανάλυση, και δίνετε έμφαση στις επιλογές του πελάτη.
  • Θα πρέπει να υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στις σελίδες πιστοποίησης αλλά και κυρίως στις σελίδες ολοκλήρωσης αγορών (σελίδες καλάθι).

Επιπλέον πληροφορίες για την σωστή δόμηση της ιστοσελίδας:

Η επιτυχία της δόμησης της ιστοσελίδας μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αρχιτεκτονική δομή των πληροφοριών που απαρτίζουν την ιστοσελίδα μας. Μια ιστοσελίδα με λογική και συνεπή δόμηση, επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν σωστές προβλέψεις για το που θα βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει. Αν αποτύχουμε σε αυτό και “παραπλανήσουμε” τους χρήστες που περιηγούνται στην ιστοσελίδα μας με μια ασαφή δομή που δεν είναι ούτε λογική ούτε προβλέψιμη, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απογοήτευσή τους από τη μη ευχάριστη και μη εξυπηρετική περιήγηση και φυσικά, τον κίνδυνο να μην συνεχίσουν την αναζήτηση στο website σας.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι αν η ιστοσελίδα σας έχει πάνω από μερικές δεκάδες σελίδες, συνήθως οι χρήστες περιμένουν από εμάς τη χρήση επιλογής τύπου web search (αναζήτηση, δηλαδή, μέσα στο περιεχόμενο του site), με τη χρήση μιας λέξης ή φράσης.

Παραδείγματα δόμησης ιστοσελίδων ανάλογα με την πολυπλοκότητα τους

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Κατεβάστε το Screaming Frog SEO Spider

 Το Screaming frog SEO είναι ένα  από τα καλύτερα εργαλεία ανάλυσης ιστοσελίδων

The World’s Worst Website

ΔΟΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
Το όνομα της σελίδας είναι “The World’s Worst Website” και έχει όλα όσα πρέπει να αποφεύγουμε!